Kako će izgledati računovodstvena agencija 2050. godine?

eb cloud

digitalno računovodstvo

Kako će izgledati računovodstvena agencija 2050. godine?

Kada u neformalni razgovor ubacimo predviđanja budućnosti, kako bi nešta moglo izgledati za 30-ak godina, obično pustimo mašti na volju. Počnemo zamišljati kako roboti rade za nas, kako vještačka inteligencija upravlja prevoznim sredstvima, nanoroboti otkrivaju bolesti unaprijed… Ukoliko pogledamo historijski napredak civilizacije, moramo primjetiti da se veliki broj dostignuća zapravo desio u posljednjih 50-ak godina. Ako se nastavi taj trend, onda možda ova naša predviđanja i ne budu samo mašta.
Šta možemo očekivati u budućnosti iz oblasti računovodstva? Da li će agencije za računovodstvo izgubiti smisao, da li će ih zamijeniti roboti ili će možda postati neizostavni element redovnog života privrede i pojedinca? U razgovoru sa uposlenim Agencije za računovodstvo i reviziju EURO-BIRO d.o.o. Sarajevo, napravili smo mini predviđanje budućnosti računovodstvene industrije.

1. Ljudski faktor neizostavan
Definitivno će se nastaviti trend smanjenja radne snage u sektorima računovodstva. Kako je izgledao obračun plate prije 30 godina od strane računovodstva u Sarajevu? Pa uz skromno korištenje računara, veći dio posla se obavljao ručno. Obračuni, ručno pisanje uplatnica, ovjeravanje… Jedan takav proces, koji je zahtijevao par dana rada, danas se završi za par minuta.
Razvoj umjetne inteligencije, razvoj interneta i drugih kanala komunikacije, razvoj ostalih industrijskih grana uticao je se broj zaposlenih u računovodstvenom sektoru znatno smanji. To smanjenje se uglavnom odnosi na tehničare i osobe zadužene za unos podataka.
Da li to znači će računovođe izumrijeti?
Kratko: Ne. Ali ono što budućnost zahtijeva od računovođa je malo drugačiji pristup koji mora biti zasnovan na boljem razumijevanju tehnologije, unapređenju međuljudskih i analitičkih vještina.

2. Poslovi koje računovođe obavljaju će se u potpunosti promijeniti
Poslovi koje računovođe obavljaju se vjerovatno neće u velikoj mjeri promijeniti. Ono što je za očekivati je da će se način obavljanja tih poslova promijeniti. Također, ako uporedimo dijapazon usluga koje su agencije za računovodstvo prije obavljale i poslove koje agencije za računovodstvo sada vrše, primijetit ćemo da su te usluge uglavnom iste. Ono što se promijenilo je način prikupljanja podataka, način obrade od ručnog knjiženja na karticama do automatskog knjiženja jednim klikom, način analiziranja i izvještavanja. Vjerovatno je očekivati da će agencije za računovodstvo u budućnosti više vremena posvetiti načinu vršenja usluga po principu „Don’t work hard. Work smart“. Pojedine računovođe Agencije za računovodstvo i reviziju EURO-BIRO d.o.o. Sarajevo, smatraju da će buduća generacija morati razumjeti kako funkcioniše čitav poslovni sistem, a ne samo računovodstvo. Ono što računari mogu je iskorititi podatke i na osnovu njih napraviti proračune. Ono što ne mogu je napraviti odluku. To radi čovjek i to se nikada neće promijeniti.

3. Osnove računovodstva i dalje će biti neprocjenjive vrijednosti
Razvoj tehnologije i novih pogleda u računovodstvu ostavlja dovoljno prostora za razvoj i unaprjeđenje ove vještine. Tehnološke promjene ne smiju biti prepreka za struku. Naprotiv, potrebno je izvući koristi iz toga i olakšati svakodnevno izvršavanje obaveza. Pretpostavlja se da će u budućnosti, u procesu odlučivanja, računovodstveni savjeti i odluke biti od ključnog značaja za odluke top menadžmenta.

4. Roboti će biti naši prijatelji (bar još neko vrijeme)
Čovjek stvori robota, da mu vještačku inteligenciju, a onda robot odluči da ne bude više rob. Zarobi čovjeka i preuzme planetu. To je obično scenarij filmova ovakvog žanra.
Obradovat ćemo Vas. Roboti će biti naši prijatelji. Da li zauvijek? Pa mi sigurno nećemo doživiti tu promjenu.
Uposlenici agencije za računovodstvo i reviziju EURO-BIRO d.o.o. Sarajevo se ne brinu za budućnost. Misija je ponuditi kvalitetnu uslugu, pratiti trendove, staviti klijenta na prvo mjesto… A budućnost, pa budućnost je u našim rukama..