Šta je računovodstvo u oblaku (cloud accounting)?

ID:202493947

Šta je računovodstvo u oblaku (cloud accounting)?
Softver za računovodstvo u oblaku sličan je tradicionalnom, lokalnom ili samoinstalirajućem računovodstvenom softveru. Osnovna razlika je da je knjigovodstveni softver smješten na udaljenim serverima. Podaci se šalju u “oblak”, gdje se obrađuju i vraćaju korisniku.
Sve se aplikacije primjenjuju izvan web mjesta, a ne na radnoj površini korisnika. Kod računovodstva u oblaku, korisnici pristupaju softverskim aplikacijama na daljinu putem Interneta ili druge mreže putem davatelja usluga cloud usluga.
Korištenje softvera za računovodstvo u oblaku oslobađa organizaciju od potrebe instaliranja i održavanja softvera na pojedinačnim računarima.
Aplikacije računovodstva u oblaku također omogućuju zaposlenicima u drugim odjelima, udaljenim ili podružnim lokacijama, pristup istim podacima i istoj verziji softvera.

Izvještavanje i uvid
Kod računovodstva u oblaku, lakše je dobiti i izvještaje u realnom vremenu i uvid u tekuće poslovne promjene uz veće mogućnosti u smislu dodatnih aplikacija koje potiču međuorganizacionu saradnju. Modeli temeljeni na pretplati popularni su među pružateljima usluga računovodstva u oblaku, a u većini slučajeva ove se pretplate temelje na upotrebi, vremenu korištenja ili popunjenosti memorije. Organizacije koje plaćaju pretplatu za obračun u oblaku dobivaju ažuriranja softvera u puno kraćem roku, a nisu potrebne dodatne kupovine softvera.

Koja je razlika između računovodstva u oblaku i tradicionalnog računovodstvenog softvera?
Postoji nekoliko ključnih razlika između računovodstva u oblaku i tradicionalnog računovodstva. Najveća prednost digitalnog doba, računovodstvo u oblaku je fleksibilnije. Računovodstvenim podacima može se pristupiti sa bilo kojeg mjesta na bilo kojem uređaju s internet vezom, a ne na nekoliko odabranih lokacijskih računala. Drugo, za razliku od tradicionalnog računovodstvenog softvera, softver za računovodstvo u oblaku automatski ažurira finansijske informacije, prilagođava promjenama zakona i pruža finansijsko izvještavanje u stvarnom vremenu. To znači da su stanja na računima znatno tačnija i da dolazi do manje pogrešaka zbog ručnog unosa podataka. Također se učinkovitije upravlja transakcijama sa više valuta, poslovnim jedinicama i generalno, lakše je organizovati i upravljati funkcijama organizacije kada digitalizacija prestane biti bauk.
U stvarnom svijetu, svaki put kada kompanija raste, susreće se sa većim troškovima licenci i softvera za održavanje softvera, kao i novim licencama i naknadama za bazu podataka, upravljanje sistemom i drugim programima. Organizacija će također morati obavljati skupe kapitalne nabavke novog hardvera, poput servera. Pomoću rješenja u oblaku, kompanija se ne zaguši sa trajnom, skupom opremom i licencama kada se vrši povećanje poslovanja.
Također, računovodstvo u oblaku zahtijeva znatno manje troškove održavanja od tradicionalnog računovodstva. Kompanija koja omogućava računovodstvo u oblaku osigurava sigurnosne kopije, ažuriranja se događaju automatski i ništa ne treba preuzimati ili instalirati na računar.

Jesu li moji finansijski podaci sigurni?
Računovodstvena rješenja u oblaku pružaju jednako sigurnu (a ponekad čak i sigurniju) metodu pohrane finansijskih informacija od tradicionalnog računovodstvenog softvera. Na primjer, uređaji sa osjetljivim finansijskim podacima mogu se izgubiti ili ukrasti, što može dovesti do gubljenja informacija. Sa druge strane, računovodstvo u oblaku ne ostavlja tragove podataka na računarima kompanije, a pristup tim podacima u oblaku je šifriran i zaštićen lozinkom.
Dijeljenje podataka je također manje zabrinjavajuće. Uz računovodstvo u oblaku, dvije osobe jednostavno trebaju prava pristupa istom sistemu s jedinstvenim lozinkama. Tradicionalne metode često zahtijevaju flash diskove za prijenos podataka, koji se mogu pokvariti, izgubiti ili ukrasti.
I na kraju, pružatelji usluga oblaka obično imaju rezervne servere na dvije ili više lokacija. Ako jedna mreža poslužitelja propadne, i dalje imate pristup svojim podacima. Informacije koje se čuvaju samo na lokalnom mjestu mogu biti uništene ili oštećene u požaru ili prirodnoj katastrofi i nikad se ne mogu vratiti.

Hoće li mi računovodstvo u oblaku uštediti novac?
Kompanije koje koriste računovodstvo u oblaku zahtijevaju manje početne infrastrukture poslužitelja za pohranu podataka, a IT osoblje nije potrebno da ga održava ili ažurira sistem računovodstva u oblaku. Manji režijski troškovi i nikakva nova kupovina softvera znače veće uštede za organizacije. Za firme sa lokalnim programom je potpuno suprotno. Kako organizacija raste, rastu i troškovi licenci i održavanja softvera, nove licence i naknade za bazu podataka, upravljanje sistemom i drugim softverima.

Agencija za računovodstvo EURO-BIRO d.o.o. Sarajevo je također pod uticajem trendova digitalnog doba, modernizacije, prelaska iz tradicionalnog u moderno računovodstvo i želimo biti dio vaše uspješne priče. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja iz oblasti računovodstva i revizije, pozovite nas a ljubazni kolektiv Agencije za računovodstvo i reviziju EURO-BIRO d.o.o. Sarajevo će iskoristiti sve dostupne resurse da vam pronađe najbolje rješenje.